maanantai 20. lokakuuta 2014

Silvuplee - Lintula's smörgåsbordi on katettu!

Mange est sur la table, s'il vous plaît!
Talitiainen (Parus major)

Ajatukset harhailevat aiheesta toiseen ja keskittyminen on hakusessa. Mutsi on taas joutunut sairaalaan, juuri kotiudutuaan kolmen viikon visiitistä Laakson sairaalaan keuhkokuumeen takia, nyt on Meikussa sydänoireiden vuoksi. Tuntuu, ettei ihmistä kohdella kokonaisuutena sairaudenhoidossa, vaan yksi osa-alue kerrallaan, jolloin aina jää jotakin monisairaalta hoitamatta. Hoitoonpääsy on kuitenkin aika mutkatonta, eli pitää olla kiitollinen, että se hoituu, varallisuudesta huolimatta.

Sekavan tilanteen takia kerronkin yhdestä lempiaiheistani:

Lintulan linnuista!

Talviruokintakausi on avattu! A la Carte:lla on tällä hetkellä vain maapähkinää ja talipalloa. Myöhemmin sitten lisätään sorttimangia vielä kauralla, hirssillä, hedelmillä ja erilaisilla rasvoilla. Ajattelin vielä kerran kokeilla kuorittuja auringonkukansiemeniä, mutta jos edelleen joudun niitä haravoimaan maasta kompostiin, jätän ne suosiolla pois. Jostakin syystä ne eivät maistu, vaan ne viskataan ruokintatelineistä maahan ja kaivetaan muut esiin sieltä.

Ihan ensimmäisinä ilmestyi närhet. Meillä on monena vuotena jo ollut sellainen rähinäjengi närhiä, 7-9 yksilöä, jotka nahistellen syövät aika valtavia määriä pähkinöitä.

Närhi (Garrulus glandarius)


Seuraavaksi tuli oravat. Jostakin syystä heitä on nyt vain yksi täysikasvuinen ja yksi poikanen. Pitääkin vähän haastatella tuota Tilly - koiraa asiasta kun muistan.........................
Yleensä meillä on oravia eri ikäisiä 5-7 yksilöä, enemmän kun jostakin ilmestyy lauma poikasia.

Orava (Sciurus vulgaris)


Ja sitten ilmestyi sekatiaisparvi metsästä. Kesät ne viettävät metsässä, mitä nyt pistäytyvät täällä pihapiirissä pesimässä pönttöihin ja sitten taas häviävät.
Olen erityisen ylpeä meidän heterogeenisesta tiaisparvesta. Löytyy tali-(Parus major), hömö-(Parus montanus), sini-(Parus caeruleus, syn. Cyanistes caeruleus), kuusi-(Parus ater, syn Periparus ater), töyhtö- (Parus cristatus, syn. Lophophanes cristatus)ja toissatalvena kaksi valkopäätiaista (Parus cyanus, synonyymi Cyanistes cyanus).

Hömötiainen (Parus montanus)

Sinitiainen (Parus caeruleus, syn. Cyanistes caeruleus)

Töyhtötiainen (Parus cristatus, syn. Lophophanes cristatus)

Kuusitiainen (Parus ater, syn Periparus ater), Suomen pienin tiainen


Pyrstötiaistakin  (Aegithalos caudatus) esiintyy, mutta nimestään huolimatta se ei ole tiainen vaan kuuluu varpuslintuihin.

Käpytikka (Dendrocopos major)

Harmaapäätikka (Picus canus)
Käpytikat vierailevat ahkerasti myös, varsinkin sitten kun puunrungoilla on sianihraa, mutta kyllä niille kelpaa maapähkinätkin.



Harmaapäätikka on myös asettunut taloksi, ja viime talvena oli peräti kaksi samaan aikaan ruokailemassa. Odottelenkin nyt, olisiko niitä useampi tänä vuonna.



Puukiipijä (Certhia familiaris)


Puukiipijä on myös vakkariporukkaa. Koskaan en ole nähnyt kerralla enempää kuin yhden. Pystytettiin sille pönttökin pihakuuseen, mutta ei ole vissiin löytänyt partneria. Puukiipijän pöntön aukko on sivussa.



Kevättalven asiakkaina on valtavat parvet keltasirkkuja ja urpiaisia, sekä lopputalvesta myös vihervarpuset ja -peipot.



Kerran viikossa käydään täydentämässä varastoja. Yhtään en osaa sanoa kuinka paljon sitä kuluu, mutta nyt ajattelin laittaa ihan ylös tiedon niin valuutassa kuin kiloissakin. Talipallot ostetaan pikkuämpäreissä ja tässä vaiheessa on jo yksi ämpäri tuhottu.
Uusi hieno ruokatynnyri

Linnut ovat suuri ilo elämässäni. Vaikka olen olemukseltani enemmän liikkuvainen, voin istua tuntikaupalla keittiön ikkunassa seuraamassa niiden touhuja ruokintapaikalla. Juuri se ikkuna on meidän huushollissa aina moitteettomassa kunnossa ja todella puhdas, koska otan mielelläni sen läpi valokuvia. Muut jätetään pesemättä, ihan vaan jotta linnut ei lentäisi niihin.......as if.....

Kesät kuluu järven vesilintuja tiirailessa ja talvet ruokintapaikan asiakkaita kyyläilessä.
Teille kaikille, varsinkin Lyytskälle, tiedoksi: viimeinenkin kuikanpoikanen on lähtenyt ja järvi on nyt odottamassa jääpeitettään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti