perjantai 12. syyskuuta 2014

Södra Savolaxin kultaa - tryffelit!

Seurasin mielenkiinnolla Facebookissa noussutta kohua kun heinolalainen mies oli löytänyt tryffeleitä. Hän ei suostu paljastamaan paikkaa missä tätä kultaa on kaivanut.
Minäpä olen rohkeampi ja kerron teille kaikille, että olen jo kolmena vuonna löytänyt tryffeleitä ihan omasta pihapiiristä Södra Savolaxissa!
En tietenkään tajunnut heti mistä oli kyse kun Martha-koira niitä tuolta rinteestä kaivoi esiin, yksi toisen perään. Martha oli niin tohkeissaan, että oli pakko ihan tutkia mitä sieltä löytyi ja haistelin ja kääntelin niitä palluroita käsissäni.

Tryffeleitä á la Södra Savolax avec metsäkurjenpolvennuppu

Rakas fasterini Madame Leila Lintula Tryffelikoira Hugon (heti oikealla puolella) ja Sissi Elisabethin kanssa.
Edesmenneen tätini, Leila Lintulan maaseutukodissa Dordognessa olin nähnyt tryffeleitä ja jotenkin osasin samaistaa nämä pallerot niihin. Tosin, omat olivat sileämpiä ja pienempiä. Leilalla oli Hugo-koira, joka oli koulutettu tryffelikoira vaan minunpa Martha oli ihan synnynnäinen itseoppinut mestarinna!



No, otin talteen muutaman, kuvasin ne ja laitoin Facebookiin biologikamujeni lajitettavaksi. Ja, kyllä hekin olivat samaa mieltä asiasta; tryffeleitähän ne oli. Kehottivat vielä maistamaan niitä, mikä tietenkin oli äärimmäisen vastenmielinen ajatuskin, kun kärsin todella herkästä sienisokeri-intoleranssista, mutta mitä en tekisi tieteen nimissä. Menin ulos terassille jonne olin ne jättänyt ja huomasin, että jokin suurempi valta oli vapauttanut minut maistamisvelvollisuudesta koska ne olivat hävinneet!

Ei ole oikeastaan muuta mahdollisuutta kuin että orava oli ehtinyt nyysimään ne, koska olivat pöydällä niin ettei kukaan koirista olisi yltänyt niihin. Tuskin linnut sentään sieniä syövät?

Uudelleen elvytetty lehto
Siinä kohtaa missä kasvavat, olen elvyttänyt maaston aivan järjettömän kuusenistutuksen jäljiltä. Koko paikka oli istutettu täyteen kuusia, eikä sitä oltu hoidettu joten maapohja oli happamoittunut melkein täysin pilalle. Nyt siinä on jo suht rehottava lehto, missä kasvaa mm. tammea. Suurimmat istuttamamme tammet (terhoista) ovat jo reilusti pari metrisiä. Olen tuonnut sinne myös valkovuokkoja ym. lehtokasveja ja erityisen ylpeä olen vuorilehmuksesta joka on jo ehkä n. 5 metrinen. Ehkä se jopa kukkii ensi keväänä?



Tillyn hampaat
Alueella on 24/7 vartiointi, joten turha tulla tryffelivarkaisiin jos ei halua Tillyn hampaita persuksiinsa :D!

Ja alkuperäinen jutunjuuri on luettavissa täältä:
http://www.hs.fi/ruoka/a1410403561605?jako=b21d41f407897f3a780525bdca9b5261&ref=fb-share



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti